Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Δε θα αφήσουμε την ιστορία να επαναληφθεί

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δε θα αφήσουμε την ιστορία να επαναληφθεί

Λευκωσία, 15 Ιουλίου 2009


Ήχησαν και πάλι οι σειρήνες το πρωινό της 15ης Ιουλίου. Για 35η φορά για κάποιους, για πολύ λιγότερες για εμάς τους νεαρότερους. Ήχησαν. Μας ξύπνησαν όμως;

Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου φροντίζει να ανταποκρίνεται στον ήχο της σειρήνας, στο κάλεσμα του χρόνου. Φροντίζει να θυμάται τα λάθη και να ψάχνει τα σωστά. Να καταδικάζει την καταστροφή του παρελθόντος, να προλαβαίνει την καταστροφή του μέλλοντος. Να αντιστέκεται. Οι παραλληλισμοί, άλλωστε, είναι σχεδόν ανυπόφοροι. Στις 15 Ιουλίου του 1974 η απουσία ώριμης σκέψης και πολιτικού ρεαλισμού, οι κακοί υπολογισμοί και η μανία κάποιων να επιβάλουν στον κυπριακό λαό τις δικές τους βουλήσεις, άνοιξαν την πόρτα στην Τουρκία και της επέτρεψαν να εισβάλει στην πατρίδα μας. Στις 15 Ιουλίου του 2009 η απουσία ώριμης σκέψης και πολιτικού ρεαλισμού, οι κακοί υπολογισμοί και η μανία κάποιων να επιβάλουν στον κυπριακό λαό τις δικές τους βουλήσεις, ανοίγουν την πόρτα στην Τουρκία, για να κατοχυρώσει και συνταγματικά τη διχοτόμηση της πατρίδας μας, διά μέσου του σχεδίου της για «λύση» στα πλαίσια Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Μα οι νέοι της Κύπρου ξέρουν καλύτερα. Πιστεύουν στην ερμηνεία εκείνη του Κώστα Μόντη, που έγραφε στην Κύπρο «Φταις κι εσύ, κυρά,/ που δεν κάθισες παράμερα» και υπόσχονται πως θα παραμένουν ιστάμενοι στο ύψος τους. Έμαθαν από τα λάθη των προηγούμενων γενιών και δεν θα τα επαναλάβουν. Γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως όταν βομβαρδίζεις τη Δημοκρατία, τα θραύσματα συνεχίζουν να πέφτουν βροχή 35 χρόνια μετά και δεν θα επιτρέψουν ξανά τον συμβιβασμό της.

Το ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β. δεν ξεχνά τα βάσανα του Κυπριακού Ελληνισμού. Δεν ξεχνά ότι η ιστορία παράγεται από τα γεγονότα και όχι από τους ιστορικούς συμβιβασμούς. Δεν ξεχνά το πραξικόπημα, δεν ξεχνά την εισβολή και δεν ξεχνά την κατοχή, στα πλαίσια μιας επιτηδευμένης πράξης «καλής θέλησης». Δεν ειδωλοποιεί τους ξένους και δεν συζητά με πιόνια. Η νεολαία της Κύπρου έχει λόγο και μέτωπο καθαρό και σταθερό, που δεν τα μετακινεί ο άνεμος και δεν ελίσσονται από δω κι από εκεί αναλόγως περιστάσεων. Η νεολαία φωνάζει για δικαιοσύνη. Ακούστε την κραυγή μας!


Γραφείο Τύπου
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου

press@metopo.org.uk
http://www.metopo.org.uk/