Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Χαιρετισμός Ομίλου Κυπρογένεια τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ της ΘΕΚΛΑΣ ΚΙΤΤΟΥ
εκπροσώπου του «Ομίλου ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική»
στο ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ της 20ής ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

Συνέλληνες από την Μητρόπολη του Ελληνισμού,
Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες
Κυπριώτισσες και Κυπριώτες,
Κάποτε αράξανε σε τούτη τη γωνιά κάποιοι Αχαιοί. Εκείνων παιδιά εμείς, στο πέρασμα του χρόνου σημαδέψαμε τη γη με τα χνάρια της ψυχής μας, της φύτρας εκείνης απόσταγμα. Ονοματίσαμε τα μέρη με του μυαλού μας τα νοήματα και εκείνων τους μύθους: και Λάπηθο και Καραβά κι Αμμόχωστο και Κερύνεια και 1000 λογιών ονόματα.
Ήρθαν αλλότριοι, τα μέρη τα αρπάξανε και τη δική μας παρουσία των αυτοχθόνων Κυπρίων, από την γενιά των Ελλήνων, προσπαθούν να τη σβύσουν. Πατήσανε τη Σαλαμίνα κι είναι περήφανοι στους ξένους για το απόκτημά τους, μα η ξακουσμένη πόλη του Έλληνα Ευαγόρα αναφέρεται πια χωρίς ταυτότητα, ρίξτε μια ματιά στην νέα τους Ιστορία. Πατήσανε τον Απόστολο Βαρνάβα, ιερόσυλοι κατεβάσαν τα εικονίσματα και μετατρέψανε το μοναστήρι του ιδρυτή της Κυπριακής Εκκλησίας σε γκαλερί.
Μα πως μπορείς να συζητάς για συμπολιτεία με κάποιον που θέλει να σβύσει την παρουσία σου από τη γη που απαιτεί να του εκχωρήσεις και που βιάζει ό,τι ο πολιτισμός αιώνων άφησε πίσω του; Τι είδους συμπολιτεία μπορεί να προέλθει από αυτούς που μας λεν ρωμηούς κι όχι ΄Ελληνες κι απ’ αυτούς που απαιτούν να τους δώσουμε όχι μόνο τη γη, αλλά και να σβήσουμε το παρελθόν μας; Τι είδους συμβιβασμός είναι αυτός;
Και πως θα επιβιώσεις σαν πρόσωπο στην Ιστορία όταν από φόβο αφήνεις να στοιχειώσουν οι τάφοι και οι τόποι των προγόνων σου;
Οι τόποι δεν έιναι χωράφια για επενδυτές και για developpers. Τα χωράφια γίνονται τόποι κι είναι ζωντανοί, όταν οι άνθρωποι ακουμπήσουν τη ψυχή τους εκεί. Κι οι μεγάλοι πολιτισμοί δεν είναι πολιτισμοί της επένδυσης, μα της καρδιάς και της νόησης. Αυτό που σήμερα στην Κύπρο παζαρεύεται δεν είναι τα χωράφια, μα οι ψυχές των εκατομμυρίων Κυπρίων που πέρασαν από τούτη τη γη κι άφησαν πάνω της το δάκρυ, τον ιδρώτα και το αίμα τους. Και το παζάρι αυτό δεν θα το σηκώσει ποτέ η ανθρώπινη ουσία των χιλιάδων εκτοπισμένων, των νέων γυναικών και ανδρών και των γενιών που θάρθουν.
Οι αιώνιοι έμποροι των εθνών, σημερινοί παγκόσμιοι επικυρίαρχοι, στη πιο βάρβαρη μορφή αποικιοκρατίας που γνώρισε η ανθρωπότητα, σχεδιάζουν να μας μεταποιήσουν σε α-εθνικά όντα, χωρίς ταυτότητα, χωρίς μνήμη και παρελθόν. Οι διεθνής ιμπεριαλισμός, που σήμερα κατ’ ευφημισμό λέγεται παγκοσμιοποίηση, θέλει να γίνουμε καταναλωτές, ρομποτάκια, ασυνείδητοι και αχρείοι. Ζητά να ξεθωριάσουμε τη μνήμη, να ντροπιάσουμε το λαό μας, να ευνουχίσουμε τα παιδιά μας. Δηλαδή να δουλωθούμε και να γίνουμε υποτελείς.
Άν τους ακούσουμε, αυτό θα είναι ο οριστικός μας θάνατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου