Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Ο δικός μας αγνοούμενος μεγάλωσε στη Βασιλεία. Μαρτυρία-σοκ για εννιάμηνο βρέφος που χάθηκε το 1974





Τριαντάχρονος από το Τραχώνι Κυθρέας ζητεί από τον Πρόεδρο Χριστόφια, τον κύριο Ταλάτ, την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να συνδράμουν ώστε να γίνει κατορθωτή η επανένωση της οικογένειας του, με το δηλωμένο ως αγνοούμενο βρέφος του 1974, Αντρέα Θεμιστοκλέους του Κυριάκου και της Αγγελικής. Πρόκειται για τον Γιώργο Κωνσταντίνου, γιο του Κυριάκου Κωνσταντίνου, του οποίου οι Τούρκοι δολοφόνησαν τον Αύγουστο του 1974 τη γυναίκα του Αγγελική, ενώ προσπαθούσε να απομακρυνθεί από περιοχή στην οποία πλησίαζαν Τούρκοι στρατιώτες.

Τη συγκλονιστική ιστορία, η οποία είχε συνέχεια μέχρι το 1993, αφηγήθηκε στον «Φ» ο ετεροθαλής αδελφός του 36χρονου σήμερα αγνοούμενου Αντρέα, ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Όπως ανέφερε στον «Φ», μετά το 1974 ο πατέρας του εγκαταστάθηκε στο Καλό Χωριό Λάρνακας και ξαναπαντρεύτηκε, αφού η πρώτη του σύζυγος δολοφονήθηκε από τους Τούρκους, προστατεύοντας ως την τελευταία της πνοή τον μονάκριβο της Αντρέα. Τον είχε τυλιγμένο στις πάνες, έμαθε μετά και κατόπιν πολλών προσπαθειών ο πατέρας του. Έτσι τυλιγμένο στις πάνες το βρήκε και το περιμάζεψε από το άψυχο σώμα της Αγγελικής, Τ/κ αξιωματικός, ο οποίος το κράτησε στην οικογένεια του. Το εννιάμηνο τότε βρέφος, ανατράφηκε με τα θέσμια που ίσχυαν και ισχύουν στα κατεχόμενα και βαφτίστηκε με τ/κ όνομα. Το 1993, ανέφερε στον «Φ» ο Γιώργος, μετά από τιτάνιες προσπάθειες ο πατέρας του και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας έφθασαν στη Βασίλεια της επαρχίας Κερύνειας, όπου οι πληροφορίες τους ήθελαν να βρίσκεται το σπίτι και η οικογένεια στα οποία μεγάλωσε ο Αντρέας.

Συνάντησαν στο σπίτι μαζί με τους «γονείς» έναν εικοσάχρονο τότε νέο, του οποίου το γενετικό υλικό μετά από εξετάσεις ταυτοποιήθηκε με το DΝΑ του πατέρα του Κυριάκου. Το παιδί αυτό είχε και μια ελιά στην πλάτη, στο ίδιο ακριβώς σημείο που είχε και ο Αντρέας. Πεπεισμένοι ότι ο νεαρός Τ/κ δεν ήταν άλλος από τον Αντρέα Θεμιστοκλέους, η οικογένεια Κωνσταντίνου, (το Θεμιστοκλέους είναι το πατρικό όνομα της δολοφονηθείσας Αγγελικής), συμφώνησαν να πάρουν το παιδί μαζί τους στις ελεύθερες περιοχές, έναντι ποσού 40 χιλιάδων λιρών. Όταν σε λίγες μέρες επέστρεψαν στη Βασίλεια, δυστυχώς οι «γονείς» του παιδιού άλλαξαν γνώμη και ο Κυριάκος Κωνσταντίνου, επέστρεψε πίσω στις ελεύθερες περιοχές και έκτοτε η υπόθεση έμεινε αδρανής. Ο Γιώργος είπε ακόμη πως η οικογένεια δεν ζητά να επιστρέψει ο Αντρέας, όπως και αν λέγεται τώρα, στις ελεύθερες περιοχές, εάν δεν το επιθυμεί. Έχει όμως δικαίωμα και εκείνος να μάθει την πραγματική του ταυτότητα. Έχει δικαίωμα ο πραγματικός του πατέρας να του πει την αλήθεια. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου, γιος του Κυριάκου Κωνσταντίνου, πιστεύει πως το θέμα είναι καθαρά ανθρωπιστικό και σε μια εποχή που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει καλή θέληση για λύση του Κυπριακού, η περίπτωση του ετεροθαλούς αδελφού του, της δίνει την ευκαιρία να το αποδείξει.

>>τηλεοπτικη σειρα...

ΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣπαραλλαγές, πριν μερικά χρόνια η περίπτωση του Αντρέα Θεμιστοκλέους έγινε τηλεοπτική σειρά στην κυπριακή τηλεόραση. Ωστόσο, ούτε και αυτό συνέτεινε σε κάποια θετική εξέλιξη, στην πραγματικά συγκλονιστική αυτή περίπτωση αγνοουμένου, του εννιάμηνου βρέφους το 1974, Αντρέα Θεμιστοκλέους, του Κυριάκου και της δολοφονηθείσας Αγγελικής…
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου