Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Οι Αγνοούμενοι του Πολιτικού

Οι Αγνοούμενοι του Πολιτικού
By www.N-A.gr

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Δημήτρη Χριστόφια στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Αγνοουμένων της κοινότητας Πολιτικού.

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, 14/9/2008

Είναι με ιδιαίτερη τιμή που βρισκόμαστε σήμερα στην κοινότητα Πολιτικού η οποία, σύμφωνα και με τις αρχαιολογικές ανασκαφές που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν, αποτελεί δείγμα των πρώτων αστικών κοινωνιών της Κύπρου και είναι πρόγονος της αρχαίας Ταμασού.

Πλούσιο και μεγάλο το ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό παρελθόν της μικρής κοινότητας Πολιτικού που ήταν πάντοτε παρούσα στους αγώνες της πατρίδας. Παρούσα ήταν και τον μαύρο Ιούλιο του 1974, όταν τα παιδιά της ανταποκρίθηκαν με αυταπάρνηση στο κάλεσμα για την υπεράσπιση της Κύπρου από την εισβολή της Τουρκίας. Τρία από αυτά τα παληκάρια δεν επέστρεψαν ποτέ και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Ο τότε εικοσάχρονος Κωνσταντίνος Κίτας, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, γιός του Μιχάλη και της Μαρίνας, ο οποίος είχε καταταγεί στον 120 Λόχο Βαρέων Όλμων (ΛΒΟ).

Ο τότε εικοσιεννιάχρονος Κώστας Νικολάου, σύζυγος της Ειρήνης και πατέρας της Ευδοκίας, της Νίκης και της μικρότερης Παναγιώτας η οποία γεννήθηκε μετά το χαμό του πατέρα της και δυστυχώς δεν τον γνώρισε ποτέ. Ο Κώστας είχε καταταγεί στο 306 Τ.Π.

Ο τότε εικοσιτριάχρονος Χαρίτος Χαρίτου, γιος του Φώτη και της Ειρήνης ο οποίος κατατάγηκε στο 361 Τ.Π. στην Αθαλάσσα, μεταφέρθηκε στην Κυθρέα και μετά στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας και από εκεί σε διατεταγμένη αποστολή στην Κλεπίνη.

Ο Κωνσταντίνος και ο Κώστας θεάθηκαν για τελευταία φορά στις 22 Ιουλίου 1974 στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, ενώ ο Χαρίτος στις 14 Αυγούστου 1974 στη Χαλεύκα Πενταδακτύλου. Πάνω από τριάντα τέσσερα χρόνια πέρασαν και οι δικοί τους τούς περιμένουν. Τους περιμένουν και αγωνιούν για τη διακρίβωση της τύχης τους. Είναι με τον πόνο και την αγωνία της αβεβαιότητας για την τύχη του παιδιού τους, που οι γονείς του Χαρίτου έφυγαν από τη ζωή.

Θαυμάζουμε την καρτερικότητα των οικογενειών του Κωνσταντίνου, του Κώστα και του Χαρίτου και συμμεριζόμαστε το πολύχρονο δράμα τους. Θαυμάζουμε την καρτερικότητα όλων των συγγενών των αγνοουμένων που τόσα χρόνια αγωνίζονται να μάθουν τι απέγιναν τα προσφιλή τους πρόσωπα. Δυστυχώς, για πάρα πολλά χρόνια το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων παρέμενε στάσιμο. Η επαναδραστηριοποίηση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, οι εκταφές λειψάνων και η ταυτοποίησή τους με τη μέθοδο του DNA είναι θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων. Οι οικογένειες τους έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να ενημερωθούν για την τύχη των δικών τους, για την τύχη ενός έκαστου από αυτούς.

Για ακόμη μια φορά διαβεβαιώνω τις οικογένειες του Κωνσταντίνου, του Κώστα και του Χαρίτου όπως και τις οικογένειες των υπόλοιπων αγνοουμένων ότι παρέχουμε στη Διερευνητική Επιτροπή κάθε δυνατή βοήθεια και διευκόλυνση για να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Ως ένδειξη του ενδιαφέροντος και της στήριξης μας προς το έργο της, η Κυβέρνηση προέβη πρόσφατα στην αγορά ενός νέου εκσκαφέα και δύο αυτοκινήτων τα οποία θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας των εκταφών.

Παράλληλα, καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε η Τουρκία, με βάση και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου, να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού και των άλλων Υπηρεσιών, για να δοθούν όλες οι αναγκαίες πληροφορίες και στοιχεία για την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων των αγνοουμένων μας.

Το θέμα των αγνοουμένων είναι ανθρωπιστικό. Εμείς ως τέτοιο πάντοτε το αντιμετωπίζαμε και έτσι θα συνεχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε.

Η κοινότητα του Πολιτικού τιμά τα τρία παιδιά της που αγνοούνται με την ανέγερση του μνημείου που έχουμε μπροστά μας. Βρισκόμαστε εδώ για να τελέσουμε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των αγνοουμένων ως ένδειξη της ελάχιστης τιμής που οφείλουμε και που αποδίδουμε στα τρία αγνοούμενα παλικάρια του Πολιτικού. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας προς τις οικογένειες των αγνοουμένων. Διαβεβαιώνουμε ότι το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί για μας θέμα υψίστης σημασίας και ότι θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ουσιαστική προώθηση του θέματος των αγνοουμένων.


Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Με την ανάληψη συγκεκριμένων και καλά προετοιμασμένων πρωτοβουλιών από μέρους μας και την προπαρασκευαστική εργασία που έγινε τους τελευταίους μήνες, έγινε δυνατή η έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων.

Η έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων άνοιξε παράθυρο ελπίδας για την επίτευξη μιας συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής και συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό. Μιας λύσης που θα δικαιώνει ολόκληρο το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και θα τους καθιστά αφέντες στο δικό τους τόπο, στην κοινή μας πατρίδα Κύπρο.

Το έργο που έχουμε αναλάβει είναι δύσκολο. Επαναλαμβάνω όμως την αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά, όπως μέχρι σήμερα έχουμε κάνει, για να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα που είναι η επίτευξη λύσης, η απαλλαγή από την κατοχή και η επανένωση της πατρίδας μας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σοβαρότητα, αυτοπεποίθηση και ευελιξία, και πάντοτε υπερασπιζόμενοι αρχές.

Παρά τη δυσκολία του καθήκοντος που έχουμε αναλάβει, πιστεύουμε ότι μπορούμε να το εκπληρώσουμε. Μπορούμε να φτάσουμε σε λύση αν και η άλλη πλευρά επιδείξει την ίδια καλή θέληση με τη δική μας. Αν παρουσιάζεται με λογικές θέσεις στο τραπέζι των συνομιλιών. Και αν φυσικά η Τουρκία συνεργαστεί για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση που να είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κυπρίων.

Στο σημείο αυτό θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γιατί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλή Ταλάτ ενώ από τη μια θέτει θέμα εμπάργκο στις δηλώσεις, και εμείς συμφωνούμε ότι ο διάλογος πρέπει να γίνεται στο τραπέζι των συνομιλιών, εντούτοις συνεχώς παραβιάζει τη δέσμευση που και οι δύο έχουμε αναλάβει να μην προβαίνουμε σε δηλώσεις. Αυτή η συμπεριφορά δεν βοηθά στη βελτίωση του κλίματος τόσο μεταξύ μας όσο και μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Εμείς θα τηρήσουμε τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει και αυτό δεν σημαίνει αδυναμία, αλλά σοβαρότητα και αυτοπεποίθηση.

Η λύση πρέπει να στηρίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα έχει μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, στην οποία να υπάρχει πολιτική ισότητα των κοινοτήτων, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η ομοσπονδιακή Κύπρος πρέπει να είναι κράτος δικαίου το οποίο να σέβεται τις δημοκρατικές αρχές και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, όπως αυτά διασφαλίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλες διεθνείς συμβάσεις. Πρέπει να σέβεται τη θρησκευτική, πολιτιστική, κοινωνική και γλωσσική ταυτότητα της κάθε κοινότητας.

Με αυτές τις σκέψεις και με την ελπίδα και την προσδοκία οι διαπραγματεύσεις που αρχίσαμε να καταλήξουν σε μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό και στον τερματισμό της αγωνίας των οικογενειών των αγνοουμένων, τελούμε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των αγνοουμένων Πολιτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου